onsdag 9 juni 2010

Min trädgård. Del 1.

I det här inlägget får jag börja med att varna för bilderna ;) Här finns inte mycket inspirerande eller vackert men det visar vår trädgård för två somrar sedan och starten på vårt stora projekt. I dag ser det annorlunda ut men jag tänkte börja från början.

När vi flyttade till vårt hus i juni 2008 förstod jag att det skulle bli en hel del arbete med trädgården. Den såg verkligen för bedrövlig ut! Här fanns i stort sett bara ”energiskog” (en enorm salixhäck), en liten plätt gräs, en stor swimmingpool, ett murket trädäck samt ve och fasa parkslide av värsta sorten.
De förra ägarna ville ha ett rejält insynsskydd och "energiskogen"/salixhäcken hade fått förväxa sig och var som minst ca. 4x4m och som mest ca. 5x7m. Runt nästan hela tomten! Huset hukade av förskräckelse och gräsmattan hade insett sitt nederlag och dragit sig tillbaka. Bara poolen stod oberörd i mitten och glittrade med trädäcket som närmaste granne och parksliden som kompakt vägg. Men eftersom vi inte ville ha vare sig pool, ett ruttet trädäck, energiskog eller parkslide så rök dessa fortare än kvickt och första sommaren tillbringades därför i en grushög och leråker efter att maskinerna varit här och gjort sitt demoleringsarbete.
Sommaren 2009 kom gräsmatta, altan, fruktträd, liten örtagård och en gruslagd solvrå i den varma hörnan där huset möter förrådet.
Nu tredje sommaren går vi vidare enligt planen. Redan första vintern roade jag mig med att göra en genomtänkt ritning över hur trädgården ska se ut och den följer vi steg för steg. Nåja, nästan i alla fall. Ibland får jag en ny fin idé och då ändrar vi lite men ritningen ligger hela tiden till grund för anläggandet och är utgångspunkten. Ca 1200 kvm håller nu på att grävas, planteras och inredas. Ett helt äventyr!

Här kommer lite ”förebilder”. Så här såg det ut i juli 2008 under demoleringen. Inte så roligt men det blir bättre. I nästa inlägg får ni se hur långt vi hunnit nu.


Poolen och trädäcket är borta.


Här avverkas "energiskogen".


Så här stora maskiner ska man egentligen aldrig släppa in på tomten. De gör stor skada när de pressar samman jorden med sin tyngd men vi hade tyvärr inte mycket att välja på.


Ena långsidan. På all bar jord stod "energiskog". Salixhäckar kan som sagt bli breda om de släpps lösa. Och inomhus höll vi samtidigt på att flytta in och packa upp flyttkartonger så det rådde kaos både inne och ute. Urjobbigt såklart men det var fart överallt och allt gick ju åt rätt håll och blev bättre :)

Jag tycker att det är så roligt att jag har fått detta tillfälle att få skapa en trädgård från grunden! Jag vet att många gärna vill ha en "instant garden" men jag tycker att själva förverkligandet är något speciellt och det vill jag inte missa. För mig är en trädgård "mer en verkstad än ett galleri" (jag tror det är Lars Krantz som jag citerar). Att ha trädgård är att skapa, arbeta och pyssla men jag säger heller inte nej till galleribiten. Att sitta och titta på och njuta av allt fint man skapat är underbart och något man verkligen ska göra ofta! Och i sådana avkopplande stunder brukar nya roliga idéer födas :)

Men nu måste jag avsluta med något vackert så det blir lite balans i det här inlägget! Det blir ännu en bild från Drömparken. Dit åkte jag ofta den sommaren för att få ny energi och inspiration.

2 kommentarer:

 1. Oj, vilket jobb ni lagt ner på trädgården! :o)
  Ha en finfin dag,
  Lydia

  SvaraRadera
 2. Och vad härligt med någon som ser trädgården som ett långsiktigt projekt. Bara därför kommer den säkert att bli fantastiskt vacker! Lycka till.
  Enköping, där är jag född och därför är jag lite stolt för att det blivit en trädgårdsstad (även om det inte har något alls med mig att göra, men det känns numera ok att säga att man är därifrån!).
  Eva

  SvaraRadera