torsdag 20 maj 2010

Drömparken

Nu var det återigen dags för ett besök i Drömparken, en park jag nog aldrig kommer att få nog av! Varje gång jag har vägarna till eller förbi den lilla staden Enköping ser jag till att stanna och gå en runda i "drömmarnas park". Enköping kan dessutom stoltsera med flera andra parker och som trädgårds- och växtälskare kan man lätt spendera en hel dag i staden och vandra runt i alla parkerna. Eller ta en guidad tur i dem under sakkunnig ledning. Rekommenderas verkligen!

Men åter till Drömparken som verkligen är värd flera besök under året eftersom den ändrar karaktär och utseende hela tiden. För ett par år sedan hade jag turen att kunna åka dit minst en gång i månaden och följde på så sätt dess skiftningar.

Så här såg det ut i Drömparken sommaren 2009:Parken designades 1995 av holländaren Piet Oudolf, värdsberömd trädgårdsdesigner som skapar de mest fantastiska växtkompositioner, i samarbete med Enköpings stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson. Stilen i parken kallas "The New Wawe Planting" och Piet Oudolf är mannen bakom den. Stilen utmärker sig genom att den har en naturligare plantering med stora fält av huvudsakligen perenner och prydnadsgräs.
Lika viktigt som blomningen är växternas form och bladens färg, form och struktur vilket ger intresset över flera säsonger. Åretruntintresset är betydelsefullt med vårlökar som kommer redan i mars och avlöses sedan av perenner och prydnadsgräs under sommar och höst.
Året avslutas som i naturen med de vackert vissnade stjälkarna under vintern som får ökat skänhetsvärde soliga, frostiga dagar då växterna förvandlas till glittrande skulpturer. Detta innebär också att i den här typen av plantering är det viktigt med robusta växter som har vackra stjälkar och intressanta frökapslar som står kvar efter att växten vissnat och då pryder sin plats även under vintern.
I Drömparken finns även vackra buskar och strukturella bokhäckar som skapar rum och en lugn bakgrund till den friare perennplanteringen. Över detta blidar gamla höga träd tak som ger en härlig vandrande skugga och skapar lummiga områden för skuggälskande växter där en helt annan känsla råder än på de öppnare ytorna.

Vackra växtkompositioner och vyer i Drömparken just nu:
Läcker flikrabarber och vårlökar.


Månvioler. Värda att plantera bara för doftens skull!


Vackra höga rumsbildande bokhäckar.

Och i sommar blir boken så här maffig:Det här sättet att använda alla delar av växten, alla dess värden i form av färg, former och skulpturella kvalitéer måste man alltid tänka på när man designar en trädgård. Hela växten räknas! Det gäller att finna de växter som har intresse över mer än en säsong, eller att finna växter som hela tiden avlöser varandra i intresse. Då finns där alltid något vackert att uppleva i sin trädgård!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar