söndag 6 juni 2010

Rosmarin

Rosmarin (Rosmarinus officinalis) är en stor favorit i mitt kök, särskilt nu på sommaren. Nyklippt och färsk får den vara med i potatis- och pastasallader, som pålägg tillsammans med fetaost och tomater, i kakor och i te. På vintern använder jag den torkad i köttgrytor, till kycklingrätter och i soppor. När det gäller rosmarin, ja örtkryddor överlag egentligen, är det inte bara smaken som är god i maten utan även doften är härlig när man förbereder maten! Hackar man rosmarin doftar snart hela köket som en kryddbod :)

Rosmarinus betyder "havets dagg" (syftar troligtvis på de vackra blå blommorna) och officinalis betyder verkstad eller apotek och talar om att arten används som medicinalväxt.
Runt Medelhavet växer rosmarin naturligt i bergen och många odlar den även i trädgården eftersom den är oerhört populär i köket. Därnere i värmen kan den bli riktigt stor, över metern hög där den trivs, och som den doftar där solvarma dagar! Jag minns en promenad en varm vårdag i Cabris, en liten sydfransk bergsby, där jag plötsligt kände en tung doft av rosmarin men kunde inte se varifrån den kom förrän jag gick runt hörnet på ett hus och där stod en magnifik rosmarinbuske. Metern hög och rund växte den intill en liten parkering, lysande av blå blommor medan de eteriska oljorna praktiskt taget vibrerade i luften.
Här i Sverige har den dock svårt att klara våra kalla vintrar och det är bara i riktigt varma och vindskyddade lägen som den kan odlas på friland. De flesta av oss får därför odla den i kruka och ta in den under vintern. Men det är en ört som är väl värd att pyssla om och skämma bort lite extra!

Jag använder örter dagligen och i dag har jag bakat rosmarinkaka med apelsin. En riktig sommarsockerkaka som passar bra på kaffebordet och bryter av lite extra med sin säregna smak.Här är receptet för er som är sugna på att prova:

150 g smält och avsvalnat smör
2 1/2 dl strösocker
4 ägg
2 msk torkad och stött rosmarin eller 1/2 dl hackade rosmarinblad
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Rivet skal av 1 apelsin
1/2 dl pressad apelsin

Gör som sockerkaka: Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda ner övriga ingredienser. Häll i smord och bröad 1 1/2-litersform. Grädda i 175° i ca. 1 timme.

Som medicinalväxt anses rosmarin bl.a. stimulera och ökar blodcirkulationen och pigga upp. Drick t.ex en kopp rosmarinte för att komma över eftermiddagssvackan i stället för en kopp kaffe. Om man är frusen och trött kan ett fotbad med rosmarinavkok kännas uppiggande och värmande.

Rosmarinte görs så här:
Låt en liten kvist rosmarin dra i en tekopp varmt vatten 5-10 minuter. Jag tycker det är gott med en klick honung, gärna lavendelhonung som passar extra bra till sin "medelhavskompis".Tänk bara på att täcka över koppen medan teet drar för annars försvinner de flyktiga och nyttiga ämnena ut i luften. Lägg på ett lock och häll sedan tillbaka dropparna som bildats där i koppen.

1 kommentar: