tisdag 30 oktober 2012

Gott och vackert i oktober

Snart har även oktober flugit ur kalendern och försvunnit men vilken härlig månad det varit! Inte minst vad gäller allt som kunnat skördas.

Mina tre bönpyramider har gett kilovis med bönor. Jag har förvällt, frusit in och gett bort. Mest gav rosenbönan 'Prizegewinner', närmast i bild. Det är en mycket god sort som passar väldigt fint i stuvningar. Den är också fantastiskt vacker med sina orange blommor och pryder verkligen sin plats i köksträdgården.

Här en korg 'Cobra'. Jag föredrar att skördar baljorna medan de är små och sedan koka dem lätt och servera med en dressing, gärna med vitlök, men man kan också låta dem mogna lite till och sedan ta ur de svarta bönorna och använda dem i sallad eller soppa.

Örter har skördats rikligt. Godast är så klart att äta dem färska men jag torkar även mycket inför vintern. Mest använder jag torkollan, tycker det blir bäst, men p.g.a. platsbrist binder jag en del i små knippen och torkar hängande. Sedan blir det också över till busiga buketter. Ända in i mitten av oktober blommade isopen, myntan och oreganon fortfarande!

Persilja 'Gigante d´ Italia' för vinterns soppor och grytor.

Morötter 'Nantes 2' och en liten rödbeta som förirrat sig in i morotsraden. Morötterna är jag extra glad över eftersom jag inte trodde att jag skulle få några alls. Säsongen började med tråkiga angrepp då något kryp, troligtvis mallarver, gnagde av blasten i höjd med jordytan. Jag fick så om sent men det gick bra ändå.

Det var verkligen inte tomaternas år i år och mina annars så pålitliga 'Gardener´s Delight' gav inte alls så rikligt som vanligt men de jag till slut fick skörda var ovanligt söta.

 En skål "godis".

 Alla tomater hann inte mogna så på de sista gröna gjorde jag tomatmarmelad.

Små, fina päron fick jag av en väninna. Inkokta päron severade med grädde eller glass är härliga vinterefterrätter. Dessa har fått koka i en lag med färsk ingefära men man kan också koka in med t.ex. lingon, saffran eller citron.

Där inte frosten tagit för hårt går det fortfarande att skörda mynta och då kan man passa på att göra en enkel höstefterrätt. Strö bara myntasocker över över hackad, färsk frukt. En fantastiskt god kombination är päron, myntasocker och vaniljglass. Myntasocker gör jag genom att blanda ca. 2 msk fint hackad färsk mynta med 1 dl strösocker. Jag har provat både pepparmynta och chokladmynta och det blir lika bra vilket som.

Nu får man heller inte glömma att plocka in de sista blommorna. Överallt inne står nu stora fång av astrar och kärleksört. Jag gick genom huset i morse och kände en svag doft av sommar och kunde först inte begripa var den kom ifrån, men det var astrarna. Jag visste inte ens att de doftade men nu när de får stå utan konkurrens från andra blommor så kunde jag känna även deras svaga doft. Det var en fin start på en annars mycket mulen och regnig höstdag.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar