måndag 3 september 2012

Dags att dokumentera

Nu är vi på gränsen mellan sensommar och höst och om man inte har ett fenomenalt gott minne så är det hög tid att gå ut med kameran och dokumentera trädgården, framför allt om man vill göra större förändringar till nästa år som t.ex. flytta om växterna i en rabatt eller plantera mycket nytt. I februari/mars när planerings- och planteringslusten griper tag, frökatalogerna kommer och kreativiteten flödar är det ofta stört omöjligt att komma ihåg exakt hur trädgården såg ut, vilket kan vara ganska enerverande. Då är det skönt att ha foton att plocka fram för utan en tillförlitlig bild över den befintliga trädgården är det svårt att göra någon bra och hållbar planering.

Är man riktigt ambitiös är det också bra att ta med sig en anteckningsbok ut i trädgården och göra noteringar av t.ex. det som gick riktigt bra, sådant som ska tas bort till nästa år, var det behöver fyllas ut med växter o.s.v. Det kan också vara vettigt att försöka få ner tankar som dykt upp under säsongen som t.ex. att i hörnet mot grannen behöver jag insynsskydd, i sommar har jag saknat ljudet av porlande vatten. När man ändå är igång kan man ta en vända i förråden också och se över om man behöver komplettera med verktyg, stödpinnar eller uppbindningstråd. Alltid skönt att ha det gjort. 

Här har jag försök fånga min lilla örtagård från olika håll. I anteckningsboken står det bl.a. att jag tycker att den saknar höjd här och var. 


  
   

 

Några vyer över större delar av trädgården är också bra att ha.
 

Och särskilda kom-i-hågbilder.

Här är en övergång mellan två trädgårdsrum som jag ska göra något åt. "Dörren" ska markeras tydligare och en portal står på önskelistan. 

Det är också bra att dokumentera växtkompositioner som man lyckades extra fint med. Här gillar jag att den rosalila färgen på rosenflockeln (både blommor och stjälkar) kommer igen i läkemalvans blommor. Det bildar en fin harmoni och länkar ihop de båda växterna.

Ytterligare en fin kombination i färg och form. Blålila spiror (anisisop), vita små bollar (vitpytta) och ett svagt lila fluff (stenkyndel) bildar kontraster i former som ger intresse och variation medan deras färger är samstämda och bildar harmoni.

Väldigt vacker blev blodtoppen med malörten som bakgrund. Detta vill jag ha mer av.

Och skulle dokumentationen riktigt kicka igång kreativiteten så finns det ju inget som hindrar att man börjar planera nästa år redan nu. Ta ett stort ark, gå ut i trädgården en solig höstdag och skissa. Det kan bli en härlig stund så här i slutet på säsongen och man får en känsla av att nästa trädgårdsår inte är så långt borta trots allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar