onsdag 20 februari 2013

Aronia - vacker trädgårdsväxt och nyttig delikatess

Aronia är en buske som jag blir alltmer förtjust i för varje år som går och jag är så glad att vi bestämde oss för just den när vi för några år sedan skulle välja häck runt trädgården. Nu växer Aronia melanocarpa 'Hugin', som blir ung. 1m hög, på framsidan och den högre sorten Aronia melanocarpa 'Västeråker' E, ca. 2m hög, på baksidan.


Aronia är verkligen en fantastisk häckväxt och bärbuske. Den är lättskött och tålig, blommar vackert i vitt på våren och får en sprakande brandbilsröd höstfärg. Till hösten kommer också de svarta blanka bären som växer i fina små klasar och är absolut underbara till sylt, saft, marmelad och likör. Ska jag försöka beskriva smaken så påminner den om en blandning av blåbär och svarta vinbär och går åt det syrliga hållet. Mycket, mycket gott! När man smakar på dem första gången kan man kanske ändå bli lite besviken, de har nämligen inte den riktigt rika och fylliga smak som man är van vid. Jag äter inte så ofta bären färska, undantag är i Smoothie, men i sylt, saft och marmelad blommar smaken ut ordentligt och där visar aronian sin fulla potential. Bären kräver dock en aning mer socker än många andra bär. Aronia är särskilt gott att blanda med vanilj så jag har alltid i några vaniljstänger i koket. Bären kan också torkas och t.ex. strös över fil eller yoghurt.

Aronia nämns ofta när det pratas om "superfood". Bären innehåller väldigt mycket antioxidanter (antioxiderande fenolföreningar, främst antocyaninerna, som det även finns rikligt av i blåbär, vinbär och tranbär). De är även rika på A, E, B2, C och E-vitaminer, innehåller karotener, järn och  kalcium. Rena hälsokicken m.a.o.

I går gjorde jag en djupdykning i frysen och kom upp med 4 kg aroniabär som plockades i höstas och så gjorde jag sylt. Syltkok mitt i vintern är underbart tycker jag! Man får en känsla av att vintern viker för en stund och medan temperaturen ute balanser på nollstrecket och snön täcker marken fylls köket av sommarens dofter och smaker.

Aroniasylt:
2 kg aroniabär
ca. 1,2 kg socker
2 vaniljstänger

Koka långsamt upp bären och låt koka 5-10 minuter. Man behöver inte tillsätta extra vatten eftersom bären är saftiga i sig. Ta sedan fram en potatisstomp eller stavmixer och mosa/mixa bären lätt. Skalen är gaska hårda och sylten blir godare om fruktköttet frigörs. En del bär kan dock få vara kvar hela då de ger trevligt tuggmotstånd. Skär upp vaniljstängerna, ta ut fröna och blanda dem med lite av sockret så sprider de sig lättare i koket. Lägg i vaniljfröna, de tomma vaniljstängerna (de innehåller också mycket smak) och sockret. Koka i ca. 20 min. och rör om då och då. Skumma och häll upp på varma, rena burkar. Förslut direkt och förvara svalt.

En klick aroniasylt på krämig yoghurt vinner över vilken bulle som helst till mellanmål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar