söndag 1 april 2012

Rosmarinkryddade småkakor en söndagseftermiddag

+3° ute, grått, blåsigt och snöglopp, och jag är förkyld sedan en vecka tillbaka. Här behövdes det "comfort food" - något gott, sött, snällt och varmt för själen. Och vad är snällare än småkakor? Jag gjorde en deg och kryddade med vanilj och mycket färsk rosmarin. Just nu är det ju tyvärr skralt med färska örter i trädgården men i förrådet under en växthuslampa frodas rosmarinen så det fick det bli.


Kakorna blev trevligt grönprickiga. Jag åt dem fortfarande lite ljumma och drack te med mycket mjölk medan jag tittade på ett inspelat trädgårdsprogram. Rosmarinkakor och trädgårdsprogram är en oslagbar kombination när det gäller att komma på bättre humör. Det blev en ganska bra söndagseftermiddag ändå.

Vill man krydda sina kakor med örter så är det bara att ta fram sitt favoritrecept (helst ett på en kaka med en ganska neutral smak) och välja en ört man är sugen på. Jag brukar mest använda lavendel, rosmarin, pepparmynta eller timjan. Lavendel tycker jag passar bäst till lite sötare kakor till fikat, rosmarin och pepparmynta går bra till det mesta och timjankakor är gott till vin, särskilt rödvin. Man kan använda både färska och torkade kryddor. I dag ville jag verkligen använda färska kryddor bara för känslans skull.


Och just nu blommar rosmarinen också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar