onsdag 2 maj 2012

Vårsol, äppelträd och aroniahäck

Det vackra Valborgsvädret kom som en gåva för oss som ville hinna med en hel del i trädgården. Spaden gick varm och nu är alla de träd planterade som vi tänkt oss - äppelträden Belle de Boskoop, James Grieve, Oranie och prydnadsapeln 'Professor Sprenger'. Just nu ser de inte mycket ut för världen men för vart år som går kommer de ju att bli allt större och magnifikare. Så småningom kommer de att bilda taket i trädgården och ge behaglig skugga varma sommardagar. Och en massa god frukt också så klart.


 Belle de Boskoop ger fina matäpplen till mos, pajer och andra efterrätter.


James Grieve är ett gott ätäpple.


Oranie är jag uppvuxen med och tycker att det är ett av de bästa äpplena till mos men det är väldigt gott att äta färskt också.'Professor Sprenger' är främst dekorativ med sina söta miniäpplen och vackra höstfärg men man kan också göra en god gelé på frukten.


Även aroniahäcken på baksidan sträcker nu ut sig i hela sin längd. Förra året planterade vi den mindre aroniasorten 'Hugin' på framsidan och nu fick baksidan en matchande inramning med den högre sorten 'Västeråker'. Aronia är verkligen en fantastisk häckväxt som jag tycker används alldeles för lite. Den är lättskött och tålig, blommar så fint i vitt på våren, får en sprakande "brandbilsröd" höstfärg och svarta blanka bär. Men kanske är det ändå bären som är det bästa med busken. Av dem gör vi sylt och saft och ska man försöka beskriva smaken så påminner den om en blandning av blåbär och svarta vinbär. Mycket, mycket gott!


Aroniahäck med höstfärg och bär. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar