fredag 27 augusti 2010

Prydnadsgräs

Prydnadsgräsen är fantastiska och nu på sensommaren har de sin höjdpunkt. Jag tycker om dem både för att de är så vackra och för att de är så "hjälpsamma" i all växtkomposition. Med sina fina kvalitéer och egenskaper har de många olika uppgifter att fylla i planteringarna och de kan skapa allt från enkla harmonier till intressanta kontraster.


Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster' (tuvrör). Högrest och så vacker. En storfavorit som dessutom är jättefin även på vintern.

Prydnadsgräsen är suveräna när det gäller att skapa karaktär i en trädgård. Vill man ha en naturlig stil och känsla är de oumbärliga men de är lika mycket ett måste i en modern eller minimalistisk plantering. På en sjönära tomt för de med sig känslan av vatten och vass ända upp till huset, tillsammans med glas, metall och betong skapar de en skön modern enkelhet. Men de passar egentligen in i nästan vilken trädgård som helst och t.ex. en barrväxtträdgård från 1970-talet kan få sig ett ordentligt lyft genom att man sätter vajande prydnadsgräs intill de tunga, kompakta idegranarna och tujorna. Kontrasten kan bli häpnadsväckande vacker. Enda gången jag är restriktiv med prydnadsgräs är när det kommer till gamla torpträdgårdar och klassiska herrgårdsmiljöer, prästgårdar o.s.v. Då får man vara försiktig så att man inte förlorar karaktären. Men de kan passa in där också, bara man väljer rätt sorter och sätter dem på rätt plats.


Achnaterum calamagrostis 'Lempber' (silvergräs). Härligt fluffiga, böljande plymer.

I kombination med andra växter är gräsen underbara och kan både tillföra och dra ifrån. De skira vipporna med sin dämpade färger mjukar upp där det blivit för stramt och tonar ner där det blivit för färgglatt och hektiskt medan de långa svärdslika bladen kontrasterar vackert mot runt, ovalt och fingerflikigt.
Höga prydnadsgräs kan också bilda rum med nästan genomskinliga väggar, nästan som draperier, genom vilka man anar resten av trädgården. De skapar därmed lite spänning samtidigt som man får en avskildhet. Många av prydnadsgräsen är också vackra på vintern då de vissnade växtdelarna, "skeletten", står kvar. Frostnupna en kall vinterdag bildar de till glittrande skulpturer.


Molinia caerulea ssp. arundinacea 'Transparent' (jättetåtel). Plymerna ger en skir kontrast mot den mörka bakgrunden medan de linjära bladen samtidigt kontrasterar mot gullstavens (Ligularia veichiana) rundade blad i framkant.


Miscanthus sinensis 'Nippon' har inte slagit ut riktigt än men får snart rödbruna vippor. Då kommer kombinationen med alunroten bredvid att bli ännu vackrare och matcha i färg men samtidigt kontrastera i form och höjd.


Molina caurelea ssp. arundinacea 'Transparent' igen. Se bara vilket vackert genomskinligt draperi den skapar!

Prydnadsgräsen tillför också rörese, ljud och även ljus när vipporna vajar i vinden och solens strålar reflekteras i blad och vippor. I motljus är de underbara! Tänk bara när kvällssolen sänker sig bakom ett sädesfält - den upplevelsen kan man skapa i sin egen trädgård genom att placera större grupper av prydnadsgräs i väster.


Sesleria nitida (glansälväxing). Blågrå blad med små ax som liksom svävar i luften ovanför. En suverän kontrastväxt som passar väldigt bra i moderna miljöer.


Hakonechloa macra (hakonegräs). Underbar liten tuva med bambuliknande blad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar