tisdag 4 oktober 2011

Spaden i jorden igen

Den här tiden på året är det inte mycket som slår ett nytt projekt i trädgården. Det är så härligt att få förbereda inför nästa år och ge plats för nya idéer och drömmar. I min trädgård är det nu ett nytt trädgårdsland som är på gång, eller ska man säga en utökning och omstrukturering av det gamla. Just nu längtar jag väldigt mycket efter ett ordentligt och stort land för grönsaker, sallad, sommarblommor, rabarber och annat. Jag tror det är mitt barndomsminne av min mormors fantastiska köksträdgård som har poppat upp och gjort sig påmint. Mormors land var visserligen betydligt större än mitt kommande, hon var närmast självförsörjande på bär, grönsaker och frukt, och hon syltade, saftade, gjorde inläggningar och frös in för att ha hela vintern.
Jag har inga planer på att bli helt självförsörjande men jag vill odla så mycket jag kan och hinner med och i alla fall kunna äta egenodlade grönsaker under sommarhalvåret + ha tillräckligt med frukt och bär för att göra mos, sylt, marmelad och saft. Jag vill också kunna styckfrysa hallon och vinbär till kakor och glass till vintern. Lite bär till likör skadar inte heller. Om det är något jag "ärvt" från min mormor och mamma så är det att jag vill ha min trädgård till att odla det jag ska äta, vid sidan av att det ska vara en fin och avkopplande plats att vara på också så klart.


Här ska det bl.a. växa hallon, vinbär och rabarber. Den rabattsnutt där rosenskärorna nu bildar häck (f.ö. en uppgift de klarar galant) ska också ingå. Perennerna till vänster flyttas till en annan rabatt.


Odlingslådorna blir kvar men placeras om och flyttas närmare varandra. Jag djupgräver även marken i lådorna och jordförbättrar med stallgödsel eftersom jag tycker att den grönsaksjord jag hade i lådorna behöver få bättre struktur och hålla kvar fukten bättre. Uppblandad med vår lerjord och stallgödseln tror jag det kommer att bli bra. Jag fyller heller inte lådorna ända upp, bara till hälften, eftersom jag dels vill att kanterna ska hjälpa till skapa ett mikroklimat och dels ska det finnas plats för gräsklipp som jag täckodlar med. Mellan odlingslådorna lägger jag sedan markduk och sedan barkflis.

Tänk så gott det ska bli nästa år! Men innan dess kommer nöjet att välja ur vinterns alla frökataloger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar