torsdag 2 maj 2013

Örtkurs i Stallarholmen. Nya kurser på gång framöver.

För andra året i rad håller jag och Cajsa Drakenberg en örtkurs här i Stallarholmen med inriktning på både odlade kryddörter och vilda örter i naturen. Vi tycker båda att det är väldigt roligt att få dela med oss av våra kunskaper och det är härligt att se att det finns ett så stort intresse för att lära sig om dessa fantastiska, goda, nyttiga och intressanta växter. Nu har vi börjat få förfrågningar på fler kurser och därför vill jag här berätta om vårt koncept och kursinnehåll. Är du intresserad så hör gärna av dig. Kontaktuppgifter finns längre ner i texten.

När Cajsa och jag för ett par år sedan började prata om att hålla en örtkurs tillsammans märkte vi snart att vi har kunskaper inom två olika områden som kompletterar varandra perfekt. Jag jobbar som trädgårdsdesigner och är speciellt intresserad av odlade kryddörter och örtagårdar medan Cajsa som är örtterapeut är specialiserad på naturens vildväxande örter. Resultatet blev att vi slog ihop våra respektive kunskapsområden och skapade en kurs med följande innehåll:

Lär dig använda odlade och vilda örter. Med den här kursen vill vi ge alla deltagare en kickstart in i örternas värld, inspirera och dela med oss av glädjen i att odla, samla och använda örter.

*Presentation av utvalda odlade kryddörter, deras egenskaper och användning i matlagning och bakverk
*Presentation av utvalda vilda örter, deras egenskaper och användning för hälso- och kroppsvård
*Odling av kryddörter i den egna trädgården: odlingsförhållanden, växtval, sådd/plantering, skötsel och planering av en örtagård
*Skörd och förvaring: insamling, torkning och frysning
*Produkttillverkning: vid ett tillfälle gör vi olika produkter som salva, kräm, schampoo, ansiktsolja m.m. som var och en får ta med sig hem
*Örtanvändning förr och nu: vi tar en titt på läkeväxterna och kryddörterna i historien
*Örtvandring i naturen då Cajsa guidar bland de vilda örter som hon använder
*Örtvandring i min örtagård där jag odlar ca 60 olika örter

Tid: 10 träffar. Nästa kursstart planeras feb. 2014.

Du som är intresserade av en örtkurs i Stallarholmen och vill få mer information är varmt välkommen att höra av dig till mig: cwidenflycht@gmail.com eller Cajsa: cajsa.drakenberg@gmail.com

Min lilla örtagård precis utanför dörren har jag visat flera gånger här på bloggen. Här växer alla de örtkryddor jag använder dagligen och vill ha nära till hands. Men vill man inte ha så här mycket så räcker det med en av dessa lådor för att få plats med 8-10 av de vanligaste örtkryddorna. Att odla örter är lätt, roligt, intressant och gott.

Lika roligt, intressant och gott är det att ta del av naturens fantastiska skafferi. Snart är det dags att gå ut att plocka lindblommor. Gott till te men framför allt bra när man är förkyld.


Pepparmynta är en av mina favoritkryddor. Gott till uppfriskande te och helt fantastisk i chokladkakor. Dessutom stimulerar den matsmältningen och avkok kan verka svalkande på hud som bränts av solen.

Lavendel - underbart väldoftande och med lugnande egenskaper. Det är så vi ofta använder den. Men man får inte glömma att använda den i mat och bakverk också.

Timjan är en klassiker i medelhavsköket men den är även antiseptisk och hostdämpande och kan lindra vid förkylning.

Brännässla - ett avskytt ogräs som förtjänar att älskas. Oumbärlig i husapoteket och samtidigt vårens bästa soppgrönsak. Plocka späda toppskott på våren och torka till vinterns behov.

I förgrunden blå anisisop som med sin kombinerade smak av anis och mynta är god till te men även i kötträtter, sallad, på pizza och i bakverk. I bakgrunden johannesört, en klassisk brännvinskrydda som även kan drickas som lugnande te eller tas mot mildare depression.

Ringblommor ligger och drar i olja. Efter tre veckor silar man bort bladen och använder ringblomsoljan som bas i en skön handkräm.

Min lite större örtagård. Här trängs kryddörter med gamla läkeörter som har en intressant historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar