måndag 18 mars 2013

Timjan en kall vinterdag

Vissa örter kan man skörda lite, lite av under vintern också och timjan brukar jag ta en kvist av då och då. Men får absolut inte ta mycket, det mår inte växten bra av, men till en doftande och smakrik kopp te någon gång ibland räcker det. Det blir ett starkt te med mycket karaktär, nästan åt det fräna hållet, och det kräver en ganska stor klick honung som rundar av. Men sedan är det gott. Mycket gott!

En grupp timjan som jag har precis utanför dörren. Vanlig kryddtimjan och ett par olika citrontimjan.

Under säsong är timjan en av mina mest älskade kryddörter. Vanlig kryddtimjan (Thymus vulgaris) har en mustig, varm smak som passar särskilt bra i ”tyngre”, smakrika rätter och den är lika fin ensam som i olika kryddblandningar. En härlig kryddblandning är den klassiska Bouquet garni där timjan kombineras med lagerblad och persilja. En annan är den lika klassiska Herbes de Provence där kombinationen varierar i de olika regionerna i Provence men grunden är oftast lika delar timjan, kyndel, oregano samt 1/3 av någon anissmakande ört t.ex. fänkål (frön, torkade stjälkar eller blommor). Därefter lägger man till en smak som passar till maträtten, t.ex. rosmarin, basilika, lagerblad, salvia, dragon eller libbsticka. Även lavendel kan förekomma. Jag använder ofta kombinationen timjan, oregano, vinterkyndel, fänkål och sedan salvia eller isop eller basilika. Citrontimjan (Thymus x citriodorus) har en lättare karaktär och den använder jag mest färsk som en fräsch accent t.ex. i sallader, till fisk eller i efterrätter.

Timjan är jag noga med att täcka under vintern liksom lavendel, salvia och isop, d.v.s. de helt eller delvis vintergröna vedartade växterna. Medan vi människor vänder näsan mot vårvintersolen och njuter finns det flera växter som inte ska göra detsamma om de vill slippa drabbas av frystorka. Tyvärr har de inget val eftersom de står där de står och inte kan vare sig förflytta sig in i skuggan eller dra ett täcke över sig som skydd. Här får vi trädgårdsägare rycka ut med säckväv, granris eller några lager odlingsväv. Även rhododendron, buxbom, vintergrön liguster o.s.v riskerar att drabbas när vårsolen värmer bladen och växten börjar "svettas" men inte kan ta upp ny vätska från den frusna marken.



























En liten titt under väven och det ser OK ut. Sov du vidare lilla timjan, våren verkar dröja i år.

1 kommentar:

  1. Ja nu längtar jag ännu mer tills snön försvinner och kryddorna kikar upp! Och bara för det så har det kommit massor med snö inatt :-(. Det känns ju hopplöst det där... Men som tur är så smygstartar jag här hemma, så liiite vårkänsla finns det allt.

    Ha det bra!

    SvaraRadera