torsdag 24 maj 2012

Trädgårdsengland


England är ett land som betyder mycket för mig när det gäller trädgård. Jag bodde där i många år och det var där som jag utbildade mig till trädgårdsdesigner. Fortfarande så inspireras jag mycket av min tid i England, inte minst från alla trädgårdar jag besökt.
Under en period arbetade jag även som "Garden trainee" på ett engelskt gods för att jag ville få mer praktisk trägårdserfarenhet utanpå mina teoretiska designstudier. Det räckte inte bara med litteratur kände jag, det var fingrarna i jorden som gällde också för att allt skulle bli komplett. Den fantastiska trädgården jag jobbade i var på ca. 5 ha och anlagd i traditionell engelsk stil. Där fanns en muromgärdad Viktoriansk köksträdgård med växthus, en rosenträdgård, stora gräsmattor och tre olika woodlands med vackra träd, blommande buskar, slingrande gångar och vårlökar i mängder. Men det mest spektakulära var nog ändå de långa, stora "Herbasceous borders" vars djupa rabatter sträckte sig längs höga tegelmurar. De var planterade som "mixed borders" med  buskar, perenner och lökar och mot de höga murarna var rosor, klematis, päron- persika- och äppelträd spaljerade. Förr var syftet med dessa rabatter att visa upp alla vackra växter man hade och på 1800-talet, i växtsamlingsmanins tid, vad dessa rabatter fulla med exotiska växter och överklassen "tävlade" sinsemellan om vem som hade de mest exklusiva växterna.  

Stigen i ett woodland leder fram till huset.

Under min tid på godset sög jag åt mig som en svamp av all gammal kunskap, alla trix och "hemligheter", som plötsligt visades mig. Varje dag kom jag hem med nya aha-upplevelser. Jag gjorde allt som ingick i trädgårdens skötsel med ett undantag - jag fick inte klippa gräs eftersom "the lady of the house" ansåg att "women don´t do lawns".

En liten damm med rhododendron och azaleor i bakgrunden.
  Men det jag i slutänden ändå tog till mig mest var vikten av att våga prova och att det mesta faktiskt fungerar även om man inte tror det från början. "Everything goes" och "It will work" hörde jag jämt. Det fanns inget omöjligt! Man experimenterade, zonangivelser var långt ifrån ristade i sten, växter som var näst intill döda och som jag själv skulle lagt på komposten pysslades om och tog sig mirakulöst och uppgifter som såg omöjliga ut togs tag i och utfördes. Fast självklart förekom det misslyckanden ibland men det togs inte som något allvarligt. Man hade ju försökt. 
Något jag dock ångrar är att jag inte tog så mycket fotografier men här visar jag i alla fall några från en varm majdag. Kanske blommar det lika fantastiskt denna vår.

Underbar sittplats mitt bland rhododendron.
Utsikten från sittplatsen var denna vackra vy.

Japanska lönnar bildar en portal in till nästa trädgårdsrum.
Woodland med fin kontrast mellan bluebells och japansk lönn. Enkla klippta gångar i gräset leder runt.
Knotigt spaljerat äppelträd längs en gång.
Ett hörn av köksträdgården med ett jättebestånd rabarber och den magnifika lagerbusken. Lagerblad hämtades här varje dag till maten.
Dessa underbara murar!
Och som det doftade av alla azaleor!

De som administrerade min praktik var organisationen WRAGS/Women's Farm and Garden Accociation. De erbjuder praktisk utbildning inom trädgård och ni som vill kan läsa mer på deras hemsida.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar