fredag 18 mars 2011

Energikick!

I går var jag och lyssnade på Lena Israelsson som är författare och journalist och bl.a. har skrivit Handbok för köksträdgården som nog kan beskrivas som en grönsaksodlares bibel. I hela två timmar berättade Lena om grönsaksodling, gav massor av goda råd och tipsade om sina favoritgrönsaker och örter. Så inspirerande! Visst är det härligt med människor som delar med sig av sig själva och sin odlarglädje! Jag fick verkligen en energikick inför det nya odlingsåret och jag blev så sugen på att prova några av grönsakssorterna som Lena berättade så varmt om. Framför allt gäller det grön zucchini där jag ännu inte hittat någon riktigt god sort men nu ska jag prova 'Costata Romanesco', en gammal italiensk sort. Jag ska också testa morot 'Nantes 2', sallad 'Little Gem' och 'Merlot' och portlak 'Gul'. 'Gul' ska visst vara lite mer suckulent i bladen än portlak 'Grön' och dessutom lyser den ju upp lite extra.
Sedan berättade Lena också att vattenkrasse inte alls behövde odlas i vatten. Det har jag alltid trott och jag som älskar vattenkrasse har varje år önskat mig förutsättningarna för att odla den men ingen å eller stor damm har funnits så jag har struntat i det. Men nu visar det sig alltså att jag kan odla vattenkrasse i mitt eget trädgårdsland om jag bara använder fiberduk hela tiden och aldrig låter den torka ut! Det ska bli spännande att prova!
Jag blev också inspirerad att använda bladgrönsaker i smoothies. Jag är en tedrickare av stora mått men på sommaren vill jag inte alltid ha något varmt så en härligt sval, grön och järnspäckad drink i skuggan efter ett arbetspass i trädgården låter fint. Bara att mixa ihop banan (eller annan frukt), bladgrönt och några droppar citron.

Tänk om det ändå var sommar nu! Å andra sidan har vi en härlig och förhoppningsfullt varm vår framför oss.


Generös köksträdgård som jag besökte i somras. Körsbärsgården på Gotland.3 kommentarer:

 1. Vad roligt det låter! Jag hittade hit när jag sökte på zucchinin Costato romanesco som jag nyligen har sått. Roligt också att läsa om Lena Israelsson då jag är mitt i hennes bok "Grönsaksodling - enkelt ekologiskt och gott".

  Jag kikar snart in igen!

  SvaraRadera
 2. Vill bara säga hej!
  Kul att ses på mässan - tyckte det var en energikick :) Köpte årets första fröer och planerar nu för köksträdgården.

  Må så gott!
  /Pernilla

  SvaraRadera
 3. Har också varit och lyssnat på henne när hon besökte Tyresö trädgårds sällskap,mycket intressant.
  Gör varje morgon en drink på antingen groddar eller sallad, mixar det med lite yogurt och några frysta bär så enkelt, så gott och nyttigt inbillar jag mej.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera