tisdag 22 februari 2011

Hur ser stommen ut i din trädgård?

Nu på vintern, när det mesta är avlövat och växterna vilar, är det rätta tiden att gå ut i trädgården och se efter vad som saknas i fråga om struktur och uppbyggnad, dvs stommen som ger trädgården dess väggar, tak och golv. Golvet kan vi inte se så mycket av just nu, i alla fall inte här där snön ligger halvmeterdjup, men väggarna och taken kan man ta en titt på. De blir extra synliga nu när så mycket annat i trädgården vilar.

Har man den avskärmning man vill ha mot gata, grannar eller vid sittplatser? Ser det glest eller rent av tomt ut någonstans? Behövs det häckar, högre planteringar, staket eller ribbverk?
Rusar blicken raka vägen från altanen mot tomtgränsen utan att hejdas av något intresse på vägen? Saknas det inte ett träd där någonstans som kan stoppa upp och där man kan vila blicken en stund? Ett lagom stort träd med karaktär som till sommaren skapar ett rum i sig bara genom att stå där med en stol under.
Eller saknas det rent av rumslighet här och där? Öppen planlösning kan vara tjusigt inne men utomhus behövs det avdelningar. Bara en låg plantering mellan altan och gräsmatta gör underverk och en häck som delar av en långsmal plats, en gång eller gräsmatta, skapar plötsligt två rum som kan få helt egna karaktärer.


Kryddträdgårdens får här sin stomme av härliga körsbärsträd, gångar av kalkstenskross, strikt kvadratiska planteringar och en avskärmande kalkstensmur som ändå tillåter utsikt över havet.

Vinterintresset kan man granska extra noga, det är viktigt så här års. Titta om det saknas knotiga vackra grenar eller gröna former av vintergrön buxbom och liguster, t.ex. som klot i rabatterna som vid varje snöfall får fina hättor. Eller kanske några fina små tallar, japanska ädelcypresser, en liten kuddformad kryptomeria eller en mahonia vars blad antagit en roströd nyans under vintern. Alla har sin egen karaktär. Det finns så mycket som gör vintern i trädgården så mycket vackrare! Något av det finaste jag vet är glanskörsbär på vintern - kopparlysande stammar mot vit gnistrande snö. Och både intressanta grenar och gröna former kan belysas så att de också blir ett fint blickfång inifrån.


Den som har gamla, knotiga och underbart vackra äppelträd i sin trädgård att njuta av under vintern är lycklig!


Tänk korkalmens (Ulmus minor var. suberosa) grenar även på vintern! Vilken karaktär!

Och hur ser rabatterna ut just nu? Syns de? Eller har alla växter lagt sig ner och dragit bladverket över sig för att sova vintersömn? Finns det inte en enda perenn som lämnat kvar vackra stjälkar, blomhuvuden eller fröställningar? Om inte är det dags att planera in några sådana till nästa vinter. Bolltistel, kransveronika, anisisop, prydnadsgräs och kärleksört är några av mina favoriter.


Bolltisteln är rena skulpturen på vintern.

Sedan kan man titta på hur det är med intresset uppåt, allt ska inte ske på marken i en trädgård. Har man de tak man vill i form av trädkronor, en pergola eller valvbågar?


Fantastisk stomme av formklippt liguster och raka gångar i den italienska barockträdgården på Muramaris. Träden bildar tak och skärmar av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar