måndag 5 juli 2010

Vikingafestival med färgglädje

I helgen var det vikingafestival här i Stallarholmen och det är alltid lika roligt att gå dit, se på vimlet och på vad hantverkarna har att erbjuda. Det brukar alltid finnas en hel del fina och lite udda saker i vikingatida anda som man inte hittar någonstans annars.
Här fanns järn-silver- och tennsmeder, textilkonstnärer, keramiker, korgmakare, läderhantverkare, träsnidare, bagare m.m. Musikanter, jonglörer och gycklare stod för underhållningen och man roade sig med vikingatida lekar och tävlade i yxkastning och bågskytte. Solen lyste, det skrattas och pratas högt och glatt, från smederna hördes hammarslagen, hästar trampade, hundar skällde, barn for runt och det var en riktigt härlig marknadsstämning.


Här jag fastnade längst, vid växtfärgningen.


Vilka mustiga och härliga färger! Växter som används för att få dessa fina garner är bl.a. stenlav, färgkulla och björkblad.


Björkblad i grytan. Kokas för färg i gula nyanser.


Så läckert! Krapp är växten som ger den fantastiska röda färgen.


Sötaste besökaren var järnsmedens get. Går i koppel och verkade älska allt och alla.


Söt blomhållare av pil.


Vid stranden ligger vikingaskeppen förtöjda.


Helga Holm. En imponerande, tjärdoftande, bred och mycket lång långbåt. Hon är hela 22,5 m men går bara 1/2 m djupt. Troligen ett bevaknings-eller krigsskepp. Tänk att liknande skepp gick här på Mälaren för nästan tusen år sedan! Jag tycker hon ser hemma ut här på något sätt.

1 kommentar:

 1. Hej och Tack för fin reklam för vår vikingamarknad.
  Ja vi har verkligen haft tur med vädret i år.
  Många besökare och alla dessa skickliga hantverkare,jag vet att många besökare stannar länge hos oss, dels för att äta och inte minst tack vare barnbyn.
  Nu är man både glad och trött/
  Iréne Wretström
  Husfru för Stallarholmens Vikingar.

  SvaraRadera